Az online tesztkészítés

Az online tesztek megkönnyítik a tanulók és a tanárok munkáját is. Egy online kérdéssor megfogalmazása során a kifejtős kérdésektől eltekintve, csupán a kérdések elkészítésekor kell megadnunk a helyes válaszokat és a teszt kitöltése után a rendszer automatikusan kiértékeli a megadott válaszok alapján a tanulók teljesítményét.

Én a redmenta nevű alkalmazással elkészítettem egy kérdéssort, amely a német vonzatos igék megtanulása utáni számonkéréskor használható. A nyelv tanítása során változó, hogy hányadik osztályban tanuljuk a vonzatos igéket, ezért konkrét évfolyamhoz nem tudom kötni az elkészített tesztet, csak a tananyaghoz.

Az elkészített kérdéssorban megtalálhatóak párosító, rövid válaszos, kifejtős, feleletválasztós feladatok is. Mindegyik feladványban német igékhez kell vonzatokat társítani.

A feladatlap kitöltésére nem adtam időlimitet, mert elsősorban gyakorlási céllal készítettem. Úgy is készíthetünk online kérdőívet, hogy a végén osztályzatot is adunk, ekkor beállíthatjuk, mennyi időt szánunk a kitöltésre, illetve meg tudjuk adni az értékeléskor figyelembe vett százalékokat.

Úgy gondolom, hogy érdemes kísérletezni az internetes számonkéréssel minden tantárgynál és a későbbiekben több módszert kell alkalmazni, ezáltal azoknak a tanulóknak is kedvezünk, akik a hagyományos számonkéréseket szeretik jobban és azoknak is, akiket a változatosság motivál.

 

redmenta_logo_fb.png

(Forrás)